Hoe kon de rooms-katholieke Kerk zó snel ten onder gaan?

Door: The Edgy Veggie – Het stemt mij, als (niet belijdend-) katholiek zo nu en dan toch wat droevig wanneer ik zie hoe de rooms-katholieke Kerk in een niet te stoppen vrije val is beland. Wat mij bevreemd is dat iedereen, behalve de rooms-katholieke Kerk zelf, deze vrije val van verre aan zag komen. Ik ben ervan overtuigd dat het, anno 2018, te laat is om het tij nog ten positieve te keren: de rooms-katholieke Kerk is ten dode opgeschreven.

Als kind vond ik het werkelijk vreselijk: de vaste kerkbezoeken op zondagochtend. Het was voor mij één grote poppenkast en  het gebeurde niet zelden dat ik en mijn jongere zusje tot grote woede van mijn ouders tijdens de mis de slappe lach kregen. Niet raar, want juist wanneer je weet dat het absoluut not done is om te gaan lachen, zoals tijdens een korte stilte in een preek bijvoorbeeld, ga je als kind van de zenuwen juist lachen.

eerste communie
Een jongetje gaat voor zijn eerste keer ter communie

Ik begreep bar weinig van al die missen en preken en het enige wat ik me ervan herinner, is dat ik altijd dolblij was wanneer we toegekomen waren aan de uitreiking van de hosties, want dan wist ik dat het einde van de mis, goddank, nabij was. Tegen de tijd dat ik ging puberen was ik definitief voor de kerk verloren en dat zagen mijn ouders uiteindelijk ook in. Dolblij was ik, dat ik nooit meer mee naar de kerk hoefde op zondagmorgen. Mijn vader heeft het nog het langst volgehouden, nadat ook mijn moeder en zus eerder afgehaakt waren. Maar ook hij keerde, net als miljoenen andere katholieken, de kerk uiteindelijk de rug toe.

“Er zijn niet veel vertegenwoordigers meer over van het verfijnde netwerk dat ooit de hiërarchie vormde in de Nederlandse kerkprovincie, de bisschoppen, vicarissen, plebanen, dekens, pastoors, kapelaans, diakens, subdiakens, met daarnaast abten en abdissen en paters, zusters en broeders van de talrijke Nederlandse ordes. “

Bron: historischnieuwsblad.nl

Nog niet eens zo heel lang geleden, zelfs tot diep in de jaren ’60 (en zeker voordien), was de rooms-katholieke Kerk nog springlevend. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in die tijd  was het nog heel normaal wanneer een jongeman priester wilde worden. Dat was een gerespecteerd beroep. Katholieken waren vaak diepgelovig en gingen nog trouw en massaal ter kerke. Ze beleefden hun geloof met alles erop en eraan; de biecht, de catechismus, de wekelijkse kerkgang, processies, bidden voor en na het eten, de hele mikmak. De Kerk had de gelovigen nog stevig in zijn greep en zorgde voor saamhorigheid en sociale cohesie.

Maar tijden veranderden, en vaak in een moordend tempo. Euthanasie, abortus, het gebruik van voorbehoedsmiddelen, echtscheidingen, het homohuwelijk, de individualisering; het werd allemaal steeds normaler terwijl de katholieke kerk halsstarrig bleef vasthouden aan alle gebruiken, geboden en gewoonten uit het verleden. Steeds meer gelovigen keerden de kerk de rug toe. Het kerkbezoek daalde met bijna de helft van 30 procent in 2006 naar 18 procent in 2016. Vooral de rooms-katholieke kerken worden steeds leger. Onder katholieken gelooft nog maar 13 procent in het bestaan van een hemel en minder dan de helft gelooft dat Jezus de Zoon van God is.

lege kerk
Een lege kerk. Een vertrouwd beeld in het Nederland anno 2018.

De schier eindeloze reeks misselijkmakende misbruikschandalen zullen naar alle waarschijnlijkheid de doodsteek blijken voor de rooms-katholieke Kerk. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Want met dit wijdverbreide verwerpelijke machtsmisbruik heeft de rooms-katholieke Kerk de leer van Jezus Christus verkwanseld. Hopelijk vinden rooms-katholieken hun eigen weg. Geloof is tenslotte iets tussen de gelovige en God, daar heb je in principe geen kerk voor nodig. Toch blijft het treurig om te zien, al die leegstaande kerken. Voor mijn gevoel hangt onze samenleving steeds meer van los zand aan elkaar en leven we niet meer met elkaar, maar vooral langs elkaar heen. Dat was wel eens anders…

Zie ook: Behandel schandaalkerken als criminele organisaties en zie hier de geschiedenis van de rooms-katholieke Kerk

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s