Kinderen steeds jonger grofgebekt

Door: The Edgy Veggie – Dat kinderen gewoon mensen zijn, maar dan in mini vorm, blijkt wel uit het feit dat ze net als volwassenen vaak (zeer) grofgebekt zijn. Ze schelden er niet alleen vrolijk op los, ze doen het blijkbaar ook op steeds jongere leeftijd.

Al zo vroeg als in groep 3 zijn scheldwoorden als ‘dikzak’, ‘relnicht’ en ‘homo’ niet ongebruikelijk. We hebben ’t dan over kinderen van 7 jaar. Ik weet niet hoe het met jullie zat op die leeftijd, maar ik wist toen ik zeven was niet eens wat een homo was, laat staan dat ik er een klasgenootje voor uit zou maken. En al had ik ’t wel geweten en had ik een klasgenootje uitgemaakt voor homo of relnicht, had ik van m’n vader een zo ongenadig hard pak slaag gekregen dat ik ’t voortaan wel uit m’n hoofd zou laten.

bullying-3089938_1920

Maar goed, tijden veranderen. En maar al te vaak niet ten goede, blijkt maar weer eens te meer. Uiteraard is pesten van alle tijden, kinderen waren vroeger vaak al knoeperhard tegen elkaar. Maar het is en blijft zorgelijk, ook al omdat kinderen elkaar op een steeds grovere manier verbaal te lijf gaan. Hoewel vaak gezegd wordt dat ‘schelden geen pijn doet’, kunnen kinderen elkaar met woorden afbranden. En wel op zo’n manier dat ze er soms de rest van hun leven last van blijven houden. Ik behoor zelf tot de gelukkigen die in zijn schooltijd nooit gepest werd, maar veel mensen waren in hun kindertijd minder fortuinlijk. En dat het nog veel treuriger kan, blijkt wel uit dit en dit soort verhalen.

Aanpakken dus, die ‘mini mensjes’. Elkaar uitschelden is niet o.k. (hoewel ik ‘relnicht stiekem wel een heel mooi scheldwoord vind, maar dit geheel terzijde) en moet in de kiem gesmoord worden. Voor je het weet wordt er een mensenleven mee verpest en dat moesten we maar niet willen met z’n allen.

Bamber Delver, directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij is er duidelijk over:

,,Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet ‘schattig’ of ‘niet zo gemeend’. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen.”

Bron: ad.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s