Zelfs iconen als De Telefoongids worden vergeten, vaak sneller dan je denkt

Door: Bert Wagendorp – Ik was eerlijk gezegd al vergeten dat hij nog bestond, maar hij bestaat dus nog, zij het dat hij dit jaar voor het laatst wordt gedrukt: de goeie ouwe telefoongids. De uitgever DTG (De Telefoon Gids) houdt ermee op, omdat nog maar 2 procent van de Nederlanders de gedrukte gids als ‘onmisbaar’ beschouwt. Dat zijn allemaal ouderen, en die krijgen nu een cursus aangeboden waarin hen wordt geleerd hoe ze moeten omgaan met de digitale telefoongids.

Bij een stuk van Sander van Walsum over het verdwijnen van de papieren gids stond vrijdag een fraaie foto, uit 1930. Een burger en een politieagent kijken samen in een telefoonboek. Het onderschrift: ‘Er is een auto te water geraakt; in de telefoongids wordt het nummer van de hulpdiensten opgezocht.’

Dan heb je het dus niet zozeer over andere tijden, maar over een diep verleden waarvan wij ons geen voorstelling meer kunnen maken. Er is een auto te water geraakt, maar van paniek is geen sprake. Een getuige van het voorval is rustig naar binnen gelopen, heeft de telefoongids gepakt en is daarna buiten, gezellig samen met de agent, onder de h op zoek gegaan naar ‘hulpdienst’. Het nerveuze 112 bestond nog niet. Na het vinden en noteren van het nummer is de agent, mag je aannemen, naar binnen gelopen om daar kalm en beheerst de hulpdienst te bellen.

Een ander land was het, waarvan amper nog getuigen in leven zijn, een land van rustgevend geblader in de telefoongids, van zacht geritsel van pagina’s en beschaafd hulpgeroep uit een auto in de gracht.

Bij ons thuis kregen wij pas ergens in het begin van de jaren zeventig telefoon met bijbehorende telefoongids. Tussen aanvraag en installatie van de telefoon zat zeker een half jaar, de PTT was nog niet geprivatiseerd en ze deden er nog kalm aan. Daarna moest je een flinke tijd wachten op de eerstvolgende uitgave van de telefoongids om je naam in druk te zien: een sensationeel moment. Voor het eerst had je zwart op wit de publieke bevestiging dat je bestond, met adres en telefoonnummer en al.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s