Met jouw belastinggeld wordt wereldwijd dierenleed gesponsord

Door: World Animal Protection – Belastinggeld van de Nederlandse burger draagt bij aan dierenleed in het buitenland. Dat komt doordat de Nederlandse overheid bedrijven steunt die dieronvriendelijke veesystemen exporteren. Dat blijkt uit onderzoek van internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. 

Van varkensgevangenis tot plofkipfabriek: willens en wetens dragen Nederlandse bedrijven bij aan het wereldwijde lijden van dieren in de vee-industrie. Dat doen ze door, onder meer, dieronvriendelijke huisvestingssystemen te exporteren. De Nederlandse overheid is daaraan medeplichtig, want zij biedt deze bedrijven steun en stelt daarbij geen of onvoldoende dierenwelzijnseisen. World Animal Protection (voorheen WSPA) is een petitie gestart om deze Nederlandse steun een halt toe te roepen.

Dierenleed wereldwijd bevorderd

In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van oktober stelt het kabinet dierenwelzijn internationaal te willen verbeteren. Maar in feite draagt de overheid bij aan wereldwijd dierenleed. World Animal Protection onderzocht de manieren waarop de overheid Nederlandse bedrijven, die zakendoen in het buitenland, ondersteunt. Hieruit bleek dat ook Nederlandse bedrijven worden geholpen die bijdragen aan dieronvriendelijke vee-industrie in landen als Rusland, Oekraïne en China. Sterker nog: de overheid heeft in de afgelopen kabinetsperiode tientallen toeleveringsbedrijven gesteund die geen minimum dierenwelzijns-standaard hanteren of standaarden die onder die van de EU liggen.

Illegale systemen

Hoewel de Tweede Kamer al in 2007 erkende dat dierenwelzijn onderdeel is van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, wordt daarmee in de praktijk niet of onvoldoende rekening gehouden. Nederlandse bedrijven produceren een scala aan systemen en verkopen die aan het buitenland: voor ventilatie, opfok en mestafvoer, voor software, slachtapparatuur, broedmachines en zelfs complete stalhuisvestingen. Daarnaast verschaffen ze veevoer, diergeneeskundige middelen, genetica of zelfs levende dieren.

wap

Lees verder

Advertenties

2 gedachten over “Met jouw belastinggeld wordt wereldwijd dierenleed gesponsord

  1. De rechtvaardige kent het leven van zijn vee,maar de barmhartigheid der goddelozen is wreed!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s