Intelligent, hard én vrijgevig: dit is John H., de leider van de grote Belgische-Brabantse drugsbende

Door: Hessel de Ree – Een intelligente, harde crimineel die conflicten liever mijdt of oplost. En ook: een levensgenieter, vrijgevig voor goede doelen. John H. (60) uit Sint Willebrord is het volgens bekenden allemaal. 

En hardleers bovendien misschien. Want de 60-jarige de leider van de voormalige York-bende lijkt opnieuw hard tegen de lamp te zijn gelopen. Justitie in België en Nederland ziet hem als spil in een grote drugsbende die zich bezighield met productie van en handel in xtc, amfetamine én cocaïne.

H. is een oude bekende in de criminele wereld, een fenomeen, niet alleen in West-Brabant, maar internationaal. Als oud-PABO-student was hij vroeger al een buitenbeentje in het schimmige wereldje van drugs en snel geld. Hij maakte carrière door zijn slimme, doortastende aanpak. Hoe hoog de getalenteerde organisator in de criminele boom zat, bleek in 2003 toen hij tot 11 jaar cel werd veroordeeld als leider van regionale drugsorganisatie die op bijna industriële schaal xtc en amfetamine exporteerde: de York-bende. In hippe discotheken en danceclubs in Engeland, Amerika en Australië slikte de jeugd destijds louter pillen ‘Made in West-Brabant’.

Infiltratie

Bij het oprollen van de bende werden zowat veertig verdachten uit met name de gemeenten Rucphen, Zundert en Breda opgepakt, alsook enkele Israëlische handlangers. Zij zorgden via Amsterdam voor de internationale distributie. Hoe strak organisator H. de lijnen had uitgezet, bleek uit het feit dat de politie er ondanks jaren van onderzoek niet in slaagde om ook maar één productielab te ontdekken. Er was infiltratie door een undercoveragent uit Israël voor nodig om genoeg bewijs tegen de groep te verzamelen.

Door de York-zaak verwierf de topcrimineel een bijna mythische status in de onderwereld en veel goodwill, mede omdat hij een betrouwbare partner bleek die (financiële) afspraken nakwam. Ook genoot hij faam door zijn uitbundige levensstijl. Zelfs de officier van justitie gaf ter zitting blijk van enige bewondering omdat H. het er volgens haar tenminste goed van nam van zijn criminele miljoenenwinsten.

images

Lees verder

Zie ook Val van een Brabantse drugsbende, artikel uit 1999 over John H.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s