Digitale rechtspraak kost kapitalen extra

Door: Tobias den Hartog – Opnieuw loopt een ict-project van de overheid een peperdure vertraging op. De digitalisering binnen de rechtspraak gaat ten minste 20 miljoen euro meer kosten dan gepland, terwijl de kosten van het project eerder ook al flink stegen.

Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak, die in december een rapportage liet opmaken van het digitaliseringsproject. Door het plan moeten veel meer rechtszaken en bestuurlijke procedures digitaal worden afgehandeld, zodat er sneller en papierloos kan worden gewerkt.

Dit was aanvankelijk begroot op 60 miljoen euro, dat liep al uit naar 100 miljoen, verdubbelde vervolgens naar 200 miljoen en pakt nu dus nog eens 20 miljoen euro duurder uit. De kosten gaan vervolgens in 2019 waarschijnlijk nog een keer omhoog, maar met hoeveel kan de Raad voor de Rechtspraak nog niet zeggen. Overigens was een kostenbesparing binnen de rechtspraak juist een reden om het project op poten te zetten. Ooit werd zelfs een jaarlijkse besparingen van 266 miljoen verwacht vanaf 2020.

Complex

Dat het digitaliseringproject is mislukt, ontkent de Raad. ,,Er is al heel veel bereikt. Er wordt op een aantal gebieden al digitaal geprocedeerd en daar is de toegenomen efficiëntie en kostenbesparing ook te zien,’’ zegt een woordvoerster. ,,Maar we zien wel dat het complexer is dan werd verwacht en dat dit gevolgen heeft.’’

Het is nog onduidelijk hoe de rechtspraak de financiële tegenvallers gaat opvangen, nu het project om te digitaliseren binnen de rechtspraak ernstig is vertraagd. De Raad voor de Rechtspraak schat zelfs in dat de problemen tot een vertraging van ‘minimaal een jaar’ gaan leiden. Tot dusver kon de rechtspraak de kostenstijgingen zelf opvangen, maar sinds 2017 is het geld op, staat in de evaluatie te lezen. ,,Het eigen vermogen is negatief geworden.’’

images

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s