Dit is ‘Groenen-vreter’ Alexander Dobrindt (46), de nieuwe rechtse kwelgeest van Merkel

Door: Sterre Lindhout – In Duitsland begon zondag de tweede poging tot coalitievorming. Na het mislukte Jamaica-experiment gaat het nu weer ‘gewoon’ tussen de CDU/CSU en de SPD. Angela Merkel gelooft dat het kan lukken. Net als Martin Schulz beloofde ze dat ze ‘zo snel mogelijk’ zullen onderhandelen. Echt overtuigd leken ze geen van beide. En dan heeft Merkel er ook nog een nieuwe kwelgeest bij op rechts: ‘Groenen-vreter’ Alexander Dobrindt.

Ook was er het tegengeluid van de CSU uit Beieren. Vertrouwd, maar toch ook niet. Want het is niet meer de Beierse minister-president Horst Seehofer die de kanselier het vuur na aan de schenen legt. De 68-jarige politicus die tot voor kort gold als Merkels rijzige kwelgeest zit nu naast haar aan de onderhandelingstafel en gedraagt zich hoegenaamd voorbeeldig.

De verbale strijdbijl heeft Seehofer overgedaan aan de volgende generatie, aan Alexander Dobrindt (46). Deze oud-minister van Verkeer, herkenbaar aan zijn duimdikke zwarte montuur, is sinds december voorzitter van de CSU-fractie in het Duitse parlement. Al tijdens de Jamaica-onderhandelingen viel hij op met zijn laatdunkende uitlatingen over de Groenen.

Nu bepleit hij, in een opiniebijdrage in dagblad Die Welt, ‘een burgerlijk-conservatieve omwenteling’. Dobrindt wil een eind maken aan de dominantie van de ‘linkse elite.’

Het jaar 2018, de vijftigste verjaardag van de studentenopstanden van 1968, lijkt hem daarvoor een uitgelezen moment. ‘In die tijd hebben linkse activisten en denkers een ‘mars door de instituties’ uitgeroepen en al snel sleutelposities veiliggesteld in de kunst, cultuur, media en politiek’, schrijft hij. ‘Dicht bij de macht, maar ver weg van de mensen.’ Hun doel, volgens Dobrindt: ‘De heropvoeding van het burgerlijke midden.’

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s