De nieuwe slachtoffercultus: wie die rol weet op te eisen, wint het gevecht

Door: Henri Beunders – In de ooit zo kalme polder woedt de strijd om het slachtoffer. Wie die rol weet op te eisen, wint het gevecht. Met funeste gevolgen.

Slachtoffer. Je kunt geen gesprek opvangen of iets via de media tot je nemen of je hoort dat woord. Asielzoekers voelen zich slachtoffer van Fort Europa. Vrouwen zeggen slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld, en slaan hun schaamte en woede daarover in een meppende beweging terug over het net, in de niet te retourneren vorm van schuld. Etnische minderheden voelen zich slachtoffer van ‘institutioneel racisme’, de opvolger van ‘alledaags racisme’. Het zwarte deel ervan voelt zich (zie Zwarte Piet) slachtoffer van het ‘witte privilege’ van de blanke meerderheid in Nederland. De Friese activisten die de Zwarte Piet-inhuldiging in Dokkum wilden beschermen, voelen zich slachtoffer van het culturele imperialisme van de Randstad.

Binnen die blanke meerderheid voelen de ‘Gewone Nederlanders’ zich slachtoffer, aldus CDA-leider Sybrand Buma: “Dan zie ik een heleboel mensen die eigenlijk vroeger het gevoel hadden dat ze het land droegen, en nu het gevoel hebben dat ze aan de zijlijn staan.” NRC-columnist Lamyae Aharouay wilde die Gewone Nederlander ontmoeten en sprak met acht mensen die op haar oproep reageerden. Ze moest na afloop concluderen dat die acht zich ‘gewoon’ voelden om vooral materialistische redenen, ze hadden maar een ‘gewoon huis’, en maar een ‘gewoon inkomen’. Het is maar een kleine stap naar de ‘boze burgers’ die roepen: ‘We zijn voor een dubbeltje geboren, en worden voor een kwartje gepakt’. Zij voelen zich waarschijnlijk meervoudig slachtoffer.

Zeer verschillende slachtoffers

Allemaal zeer verschillende slachtoffers. Toch kunnen we de vraag stellen of er geen overeenkomst is, een gemeenschappelijke oorzaak. Waarom voelen zoveel mensen zich slachtoffer?

“Mensen zijn verslaafd geraakt aan het zich permanent gekwetst voelen”.

topics

Lees verder

Advertenties

2 gedachten over “De nieuwe slachtoffercultus: wie die rol weet op te eisen, wint het gevecht

  1. Een raar woord:Het betekent eigenlijk een schuldoffer dat gebracht werd in de tempel te Jerusalem tot verzoening van zonde.Wie weet een ander woord voor slachtoffer?

    Like

  2. Ik moest het opzoeken; ‘getroffene’ komt het meest in de buurt denk ik? Zeker een raar woord als je erover na gaat denken, maar dat heb je met meer woorden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s