Consumptie quinoa in Nederland stijgt razendsnel, ook Nederlandse boer stort zich erop

Door: Jochem van Staalduine- Dat de populariteit van quinoa nog steeds groeit, merken ook de Nederlandse quinoa-telers. Nederlanders consumeren steeds meer van ‘de betere variant van rijst’.

Over een gebrek aan aandacht voor zijn quinoa-teelt heeft Cornelis van Eck niet te klagen. Bij Van Ecks boerderij in Herkingen (Goeree-Overflakkee) kloppen de fietsers aan met de vraag wat hij verbouwt. ‘Quinoa is een vol gewas. Het ligt als een groene deken over het land. Dat valt op. Op een gegeven moment hebben we maar een spandoek opgehangen’, zegt Van Eck.

Behalve bij dagjesmensen op Goeree-Overvlakkee wint quinoa (spreek uit: kienwa) ook aan belangstelling in de supermarkt. In 2016 importeerde Nederland ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als vier jaar eerder. Het merendeel verdwijnt weer naar het buitenland – Nederland is een doorvoerland. Toch blijft meer dan 2 miljoen kilo in Nederland achter voor consumptie. Dat is 7,5 keer zoveel als Nederland in 2012 consumeerde.

Polderquinoa

Niet alle quinoa komt uit Peru en Bolivia. Twintig Nederlandse bedrijven telen quinoa op honderd hectare landbouwgrond, meldt het CBS. Van Eck verbouwt vijf hectare, 6 procent van zijn land. ‘Ik zocht nieuwe teelt via een teeltbegeleider en zag de potentie van quinoa. Het heeft zoveel voedingsstoffen’, zegt Van Eck.

De Zuid-Hollandse teler werkt samen met de Dutch Quinoa Group (DQG), verreweg de grootste speler in de polderquinoa. Naar eigen zeggen verbouwden de akkerbouwers van DQG het afgelopen jaar 275 duizend kilo quinoa. Het plan is om dat in het komend jaar te verdubbelen. ‘Wij ontwikkelen gewassen, leveren zaad en begeleiden’, zegt Rens Kuijten van DQG.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s