Haar leven bestond uit wachten op de dood. Nu is ze de ‘oudste blogster ter wereld’ en een gigantische hype

Door: Fernand van Damme – 65-plussers zijn steeds vaker actief op sociale media, zo blijkt uit recent onderzoek. De Zweedse Dagny Carlsson spant de kroon. Met haar 105 is ze de ‘oudste blogster ter wereld’ en een gigantische hype in eigen land: “Vroeger was het niet beter.”

1912. Europa is aan een ongeziene wapenwedloop bezig, het passagiersschip van de Titanic zinkt en in Zweden ziet Dagny Carlsson het daglicht. Twee wereldoorlogen zal ze meemaken, de Russische Revolutie en de val van het communisme, maar ook technologische revoluties zoals de kleuren-tv en het internet.

Al een geluk, want zonder het wereldwijde web was Blogga med mig!, de blog van Carlsson met meer dan 2,5 miljoen bezoekers, er nooit geweest.

Toen ze 99 werd, was Carlsson naar meer begrafenissen geweest dan ze kon tellen. Het enige wat ze nog kon doen, was wachten op haar eigen dood. Zij het niet dat de Zweedse besloot om een computer te kopen en een pc-cursus voor senioren te volgen. Ze vond het leuk en minder moeilijk dan verwacht.

Op haar honderdste begon ze te bloggen. Ze schrijft vooral over het verleden “omdat mensen er zo weinig over weten”. “Op mijn 101ste heb ik mijn eerste paar jeans gekocht. Die broeken waren niet aanvaardbaar voor vrouwen toen ik jong was, ook mijn man vond ze ordinair. Toch verlangde ik altijd naar een paar en voilà, nu heb ik er”, zo blogt ze.

Ze beschrijft hoe “bakjes aardbeien vroeger 0,50 euro en nu het veelvoud kosten” en deelt recepten voor haar favoriete baksels. Voor haar grootmoeder, die in de jaren 1800 leefde, is er een prominente rol op haar blog weggelegd: “Een van de moedigste vrouwen die ik ooit heb gekend.”

topics

Lees verder

 

Advertenties

Een gedachte over “Haar leven bestond uit wachten op de dood. Nu is ze de ‘oudste blogster ter wereld’ en een gigantische hype

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s