Tommy Wieringa veranderde van opvatting over grenzen: ‘Een harde Europese buitengrens is noodzakelijk’

Door: Laura De Jong – Schrijver Tommy Wieringa (50) veranderde van opvatting over grenzen. En dat doet hem zeer.

Ik ben de kleinzoon van een douanier die bij Lobith de scheepvaart op de Rijn bewaakte. Mijn moeder was als reactie daarop zeer tegen grenzen. Grenzen beschouwde ze als een achterlijk en beperkend verschijnsel. Ze hinderden haar. Ik heb dat eigenlijk ook altijd zo gevoeld.

‘In mijn jeugd woonde ik aan de Duitse grens. Ik zag dat een groot deel van het continent 600 kilometer verderop gevangen werd gehouden achter een harde grens. Ik herinner me de blijdschap toen de eerste knip in het IJzeren Gordijn werd gemaakt.

‘Mettertijd zag Europa meer en meer migranten komen uit Afrika en ik veronderstelde dat als je de moeite nam om al die grenzen over te steken, je als vanzelfsprekend deel wilde uitmaken van deze Kulturkreis.’

Het kantelpunt

‘Ik vond het zeer moeilijk om te onderkennen, maar ik heb moeten toegeven dat de integratie van veel nieuwkomers moeizaam verloopt. Vriendinnen van me kunnen niet prettig door delen van Amsterdam fietsen. Dat vind ik onaangenaam.

‘Ik las studies over Marokkaans-Nederlandse meisjes die de toorn van hun ouders op zich laden als ze met autochtone Nederlanders omgaan. De zonen van de arbeidsmigranten die we in de jaren zestig en zeventig hiernaartoe hebben gehaald, zijn vaak verongelijkt en boos en veroorzaken problemen. In grote Europese steden is stilaan segregatie ontstaan, met buitenwijken waar verpauperde massa’s zich ophouden, die een bron zijn van jihadisme. De orthodoxie waar religieuze puriteinen zich op beroepen en de claim op de enige en de ware God, verdraagt zich niet met een open samenleving.

volkskrant2

Lees verder

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s