Korte lontjes met de feestdagen

Door: Jeroen Schmale – Het moet en zal gezellig zijn thuis, zo met de feestdagen. Maar dat is het in veel relaties niet. Hoe komt dat? En hoe kan het beter?

Gezien op Tweede Kerstdag, bij een betaalautomaat in een parkeergarage:

Hij vindt van alles in zijn diepe broekzakken; sleutels, boodschappenlijstjes, roze Fruittella-papiertjes, maar niet het muntgeld waarnaar hij graait. Hij raakt geïrriteerd en dan biecht zij, achter uitpuilende tassen met kerstcadeau’s, ook nog beschroomd op dat ze ‘die ene wijn nog even moeten halen’.

Hij kan zich nu niet langer inhouden. ,,De wijn? Die heb je zaterdag toch al gehaald? Nee? Wat heb je dan de hele middag gedaan? Straks staan je ouders voor de deur en weet je wat, het is nog één grote zooi thuis. Het hele aanrecht staat vol, ik sta al dagen in de keuken, het enige wat jij moest regelen, was de wijn. En dat heb je dus niet gedaan. Eén ding! En je doet het gewoon niet. Jij bent echt ongelooflijk.”

Zij probeert hem te onderbreken, maar het lukt haar niet. Nijdig werpt hij het kleingeld, inmiddels opgediept uit zijn rechterbroekzak, in de automaat. Spuug vliegt uit zijn mond. Een Fruittella-papiertje dwarrelt langs zijn been naar beneden.

Elk jaar kent het aantal aangevraagde echtscheidingen twee pieken: na de zomervakantie en direct na de feestdagen. En o ja, in voornamelijk zuid-Nederland ook nog na carnaval. Dit blijkt uit cijfers van de branchevereniging voor familierechtadvocaten en dat beeld bevestigt de Limburgse scheidingsadvocaat Ron Cohen. ,,Het is elk jaar hetzelfde. In december kom ik eindelijk aan het verwerken van de bestaande dossiers toe, er komen vrijwel geen nieuwe zaken bij. Maar op 2 januari rinkelt om 9.00 uur de telefoon, met een echtpaar dat tijdens de feestdagen besloten heeft uit elkaar te gaan. En dat houdt daarna niet meer op.”

topics

Lees verder→

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s