Ivana Smit wilde beroemd worden, ‘maar niet met haar dood’

Door: Ton Voermans – Fotomodel Ivana Smit wordt vandaag gecremeerd. Haar dood op 7 december in Kuala Lumpur is met raadsels omgeven. Ivana was na een avondje stappen beland in het appartement van een Amerikaans zakenman en diens echtgenote. Daar viel zij vanaf het balkon op de twintigste verdieping naar beneden. Volgens de familie is er sprake van een misdrijf.  Honderden familieleden, vrienden en bekenden woonden vanmiddag in Roermond haar uitvaartplechtigheid bij. Wie was deze jonge vrouw die werd geboren met een gouden lepel in de mond?

Ze was een nakomertje. Broer Randy was al 14 jaar toen Ivana Smit op 14 januari 1999 werd geboren. Moeder Karin en vader Marcel wilden eigenlijk geen kinderen meer nadat Randy op 4-jarige leeftijd nekkramp had gekregen en heel ziek was geworden. Ivana was een geschenk voor de familie.

Opa Hendrik – nu 78 jaar – werd de vaste oppas. Hendrik had zijn transportbedrijf overgedaan aan Marcel en Karin en had volop tijd. ,,Ivana noemde me zelfs papa. Ik heb haar echt moeten leren om opa tegen me te zeggen.’’ Het ging zo goed tussen de kleine Ivana en haar grootouders dat ze ook mee ging naar Maleisië, naar het eiland Penang waar Hendrik en zijn vrouw overwinterden. ,,Ik en mijn vrouw zijn geboren in Indonesië, dan wen je nooit aan de koude natte winters. Toen Ivana anderhalf was ging ze voor het eerst mee.’’

Het leven op Penang was goed, zo goed dat Ivana’s grootouders er bleven en Ivana ook. ,,Misschien klinkt dat gek, maar ze was niet bij vreemden he? We misten Ivana, maar wisten dat opa en oma de tijd voor haar hadden, die wij niet vrij konden maken,’’ zegt vader Marcel.

Opa Hendrik haalde met de opvoeding van kleindochter Ivana de tijd in die hij niet had toen zijn eigen zeven kinderen klein waren. ,,Ik ben van de oude stempel, dus zo’n opvoeding kreeg Ivana ook. Ik leerde Ivana ‘u’ te zeggen tegen mij en haar oma. Ze kreeg catechismusles en iedere dag hetzelfde ritueel: huiswerk maken en na het eten tandenpoetsen, bidden, een verhaaltje voorlezen en naar bed. Leuke dingen waren voor het weekend.’’

images

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s