‘Toenadering Turkije en Nederland komt doordat ons land zich uitsprak tegen Jeruzalem-erkenning Trump’

Door: Tim Engelbart – Lekker dan: dat Nederland en Turkije weer elkaars vriendjes willen zijn heeft alles te maken met de stellingname van ons land tegen Israël. Nederland keerde zich tegen het Amerika van Donald Trump, en daar had ome Erdogan wel respect voor, en sprak ineens over ons land als “oude vriend”.

Wie had dat gedacht? Donald Trump is doorgaans niet echt een persoon die mensen samenbrengt, maar hij heeft het toch mooi voor elkaar. De ‘matchmaker’ in het Witte Huis bracht Mark Rutte en Recep Tayyip Erdogan weer samen nadat zij vorig jaar knallende ruzie kregen. Erdogan wilde per sé een Turkse minister laten spreken in Rotterdam, en Nederland wilde dat niet. Gevolg: Nederland verklaarde eerdergenoemde minister tot ongewenst vreemdeling en Erdogan vond dat Nederlanders maar “fascisten”, “nazi-overblijfselen” en “moordenaars van Srebrenica” waren. Een diplomatieke koude winter volgde.

Maar nu de echte winter aanbreekt, ontdooien juist de bilaterale betrekkingen tussen Den Haag en Ankara. En dat heeft alles te maken met het feit dat Nederland en Turkije aan dezelfde kant streden in de rel rondom de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de ondeelbare hoofdstad van Israël:

“Op de achtergrond schijnt mee te spelen dat Turkije waardering heeft voor het feit dat Nederland en andere EU-landen zich hebben uitgesproken tegen de eenzijdige erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door de Amerikaanse president Trump. Dat is dan wel een onvoorzien gevolg van dat besluit. Het is de vraag of president Trump dit in zijn dadendrang vooraf in overweging heeft genomen. Minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) heeft enkele weken geleden op een NAVO-bijeenkomst achter de schermen gesproken met zijn Turkse collega Cavusoglu. Dat was het eerste contact tussen de beide regeringen na de crisis die ontstond in maart.”

dds

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s