Ruim helft asielzoekers in Duitsland leeft van uitkering

Door: Bob van Huet – Duitse steden en gemeenten luiden de noodklok: de beoogde integratie van vluchtelingen stokt. Van het miljoen mensen dat twee jaar geleden van bondskanselier Merkel naar Duitsland mocht komen, leeft meer dan de helft van een uitkering. 

Gerd Landsberg, de topman van de Duitse vereniging van steden en gemeenten, zegt in de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), Duitslands grootste regionale krant, dat de gemeenten waar de vluchtelingen staan geregistreerd zich grote zorgen maken. Er moet nog heel wat moet gebeuren eer de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt is gelukt, aldus Landsberg.

Halverwege dit jaar ontvingen 600.000 ‘arbeidsbekwame’ vluchtelingen in Duitsland een uitkering, aldus Landsberg. Het blijkt moeilijk zelfs hoog opgeleide Syriërs en Irakezen een werkplek te geven. 49.000 opleidingsplaats zijn momenteel vacant bij Duitse bedrijven maar vluchtelingen die zich aanmelden komen vaak niet door de eerste selectie. Behalve met taalproblemen heeft dat te maken met het verschil in opleiding en de waardering van bijvoorbeeld Syrische diploma’s in Duitsland. De exameneisen zijn niet dezelfde. Overigens heeft een derde van de Syrische vluchtelingen helemaal geen schooldiploma.

Grote ondernemingen

Landsberg denkt dat vooral grote ondernemingen veel meer kunnen doen om vluchtelingen sneller te laten integreren op de arbeidsmarkt, zegt hij. Hij vindt de Duitse scholingsprogramma’s te star en wijst naar Denemarken als voorbeeld. ,,Daar worden vluchtelingen zo snel als mogelijk is aan het werk gezet, het machtig worden van de taal verloopt dan gelijktijdig. Duitsland moet met nieuwe concepten komen voor deze nieuwe uitdagingen.”

images

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s