De erfzonde van Europa

Door: Robert Ossenblok – De allereerste zonde zorgde ervoor dat de mensheid uit het paradijs werd gegooid. Eva die een hap nam van de appel. Het leven in weelde was voorbij, de vrijheid en onbezorgdheid verdwenen. Verbannen uit het paradijs doorstond de mens een lijdensweg. Honger, oorlog en ziekte lagen immer op de loer. Het afzien van de mens kwam voort uit die eerste zonde, een zonde die niet vergeven kon worden. In de afwezigheid van vergeving, accepteerde men dat het gedwongen was deze lijdensweg te ondergaan.

Dit idee hield duizenden jaren stand, tot het moment dat Jezus Christus verlossing bracht. Jezus nam alle zonden op zich en zo was zijn dood een offer waardoor die eerste zonde van Eva eindelijk vergeven kon worden. Niemand werd nog geboren met zonde. Natuurlijk konden mensen zelf nieuwe zondes begaan, maar als zij dat deden konden zij daarvoor opnieuw vergeven worden. Zonde was niet langer permanent. Niet enkel waren zondes nu te vergeven, maar ze waren ook gebonden aan het individu, in plaats van aan de hele mensheid.

Dit idee is echter verleden tijd. Het huidige West-Europa kent een nieuwe ‘eerste zonde’. Beter gezegd gaat het om een combinatie van zondes; de slavernij en de holocaust. De hap uit de appel is vervangen door het op brute wijze transporteren van Afrikaanse slaven naar Amerika en recentelijker het Duitse nationalisme dat tot de holocaust en de Tweede Wereldoorlog leidde.

denachtwakers

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s