Oproep bewoners Oog in Al: laat houtkachel uit bij mistig of windstil weer

Door: Ivar Penris – De Utrechtse wijk Oog in Al is in twee kampen verdeeld nu op sociale media een verzoek rondgaat om de houtkachel wat minder vaak te stoken. Enkele buurtbewoners wijzen op de gevaren voor de gezondheid, maar veel mensen met een houtkachel doen de discussie af als ‘flauwekul’.

Nu er in avonden en nachten weer wat vaker een deken van mist hangt en het ook nog vaak windstil is, blijft de rook uit de haarden en kachels veel langer in de omgeving hangen. Daarom deed Karen van Kooten via WhatsApp op de buurtgroep de oproep aan buren in Oog in Al om het met stoken even wat rustiger aan te doen.

‘Volgens stookwijzer.nu is het code rood: stook geen hout. Er hangt een zware rooklucht in de straat. Mijn kinderen zouden net zo goed naast een ronkende auto kunnen slapen’, schrijft ze. ‘Is het mogelijk om als wijk af te spreken dat er geen hout gestookt wordt bij mistig of windstil weer en alleen in het weekend?’

Giftig

„Heel veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de rook uit de schoorsteen echt giftig is. Het is ook weleens op een buurtfeest gezegd, maar dan reageren veel mensen met de opmerking: ‘het valt toch wel mee’. Nou, ik heb gelezen dat een kilo gestookt hout gelijk staat aan 300 vrachtwagens achter elkaar op de Lessinglaan.”

images

Lees verder

 

Advertenties

Een gedachte over “Oproep bewoners Oog in Al: laat houtkachel uit bij mistig of windstil weer

  1. Moet je niet in Oost Europeese landen komen of dichter bij huis:Duitsland:Bruinkool en V.K vetkolen en turfvuurtjes meestal op“platte“land

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s