De winterdip is op het hoogtepunt: ‘Ik worstel mezelf door de dagen heen’

Door: Bonne Kerstens – Het is vandaag de kortste dag van het jaar. Vanaf morgen worden de dagen alleen nog maar langer, zij het in begin met slechts enkele seconden. Toch is het goed nieuws voor mensen die kampen met een winterdip of de heftigere variant: een winterdepressie. Het leven voor mensen met een dergelijke depressie is in zulke dagen namelijk verre van makkelijk.

,,Ik worstel mezelf werkelijk waar door de dagen heen”, vertelt Yvet (42) uit Arnhem. Sinds een jaar of dertien kampt zij met serieuze psychische problemen tijdens de wintermaanden. ,,Het begint in oktober met ernstige vermoeidheid en een lusteloos gevoel. De normale dingen in het leven zijn tijdens deze periode niet meer normaal. Alles gaat in een lagere versnelling.”

De problemen van Yvet zijn niet uniek. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat 3 procent van de volwassen Nederlanders kampt met seizoensgebonden depressies. In 1 procent van deze gevallen zijn de problemen dermate ernstig dat mensen bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken in de wintermaanden. Een sociaal isolement ligt dan ook op de loer, erkent Yvet. ,,Ik heb in deze maanden veel minder behoefte aan sociale contacten. Ze kosten me zó veel energie. Ik moet mezelf er echt toe zetten, omdat ik weet dat ze goed voor me zijn. Maar of ik er nou ook echt zin in heb? Nee. Als ik thuiskom, wil ik maar één ding: zo snel mogelijk mijn bed in.”

images

Lees verder

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s