Japan in greep van opmerkelijk aantal ‘spookschepen’ dat aanspoelt op de kust

Door: Sacha Kester – Japan is in de greep van vissersbootjes die al dan niet vol lijken aanspoelen op de kust. Aan de attributen aan boord te zien zijn ze afkomstig uit Noord-Korea. Maar naar een verklaring blijft het gissen.

Voor de kust van Japan lopen deze herfst mysterieuze vissersbootjes vast. Het zijn krakkemikkige gevallen waarmee je niemand op zee zou durven sturen, zeker niet in dit stormachtige seizoen. Soms liggen zulke boten vol lichamen of zelfs skeletten, een andere keer zijn ze leeg. Maar vaak spoelen er daarna lijken in de buurt aan. ‘Spookschepen’ worden ze in de Japanse media genoemd. En ze zijn afkomstig uit Noord-Korea.

De houten wrakken liggen in de ijskoude golven, en regen of sneeuw valt op het verweerde dek. Aan boord liggen zaken als touw, verwarde visnetten, en soms wat met zand bedekte kledingstukken. Andere voorwerpen wijzen op de herkomst van het bootje: een pot met bruine saus die wel eens gochujang zou kunnen zijn, een Koreaanse gefermenteerde chilisaus. En pakjes sigaretten met in het Koreaans de waarschuwing: ‘Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker en hartziekten’. Een enkele keer hebben de lichamen een button met de afbeelding van Kim Jong-un op hun kleding.

‘Dat er Noord-Koreaanse vissersboten in Japan stranden is niets nieuws’, zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker (Universiteit Leiden). ‘Zeker in de herfst en winter, als de zee ruw is, gebeurt dat vaker. Maar het aantal dat we nu zien, is opmerkelijk.’

topics

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s