Inwoneraantal Nederland blijft toenemen: meer migranten – én we worden steeds ouder

Door: redactie Volkskrant – Het aantal inwoners van Nederland zal de komende decennia blijven toenemen, tot 18 miljoen in 2031. De bevolking groeit door de komst van steeds meer migranten en omdat mensen ouder worden. In 2060 zal naar verwachting 34 procent van Nederland een migrantenachtergrond hebben. Dit is nu 23 procent.

Dit blijkt uit de nieuwste bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de periode tot 2060 die dinsdag is gepubliceerd.

Volgens de prognose zal Nederland in 2060 ruim 18,4 miljoen inwoners tellen. Er wonen nu iets meer dan 17 miljoen mensen in Nederland. Omdat het aantal migranten dat het land binnenkomt per jaar sterk kan verschillen, moet er ook rekening worden gehouden met een veel grotere bevolking. Volgens het CBS is het mogelijk dat Nederland in 2060 zo’n 19,7 miljoen inwoners telt.

De komst van migranten zorgt nu ook al voor een groei van de bevolking. In de afgelopen twintig jaar is het aantal inwoners met 1,5 miljoen gegroeid. Zo’n 86 procent van die toename werd veroorzaakt door de komst van migranten. De afgelopen tien jaar nam met name het aantal arbeids- en studiemigranten toe uit EU-landen en Azië.

Ook de recente komst van asielmigranten zorgde voor een groei van de bevolking. Hier tegenover staat een daling van het aantal personen uit de zogenaamde ‘traditionele herkomstlanden’, zoals Marokko, Turkije en Suriname.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s