‘De pijn van een kogel wordt niet gedeeld in de VS’

Door: Gary Younge – De Britse journalist Gary Younge is na twaalf jaar Chicago terug in Europa. Met een koffer vol ongeloof én een schokkend boek over wapengeweld in Amerika. Vandaag spreekt hij in Gent. ‘Het is bijna alsof zwarte ouders er geen volwaardige wezens zijn.’

Gary Younge is vandaag in Gent om over het gebroken Amerika te praten. Van 2003 tot 2015 was de Brit voor zijn krant The Guardian verslaggever in Chicago, waar hij zich onder andere verdiepte in het massale wapengeweld dat jaarlijks 38.000 mensen doodt. Hij schreef daarover het boek Another Day in the Death of America, een portretreeks over tien kinderen en minderjarigen die in verschillende delen van het land woonden maar op dezelfde dag door een kogel om het leven kwamen.

Sinds twee jaar probeert Younge dat andere onbegrijpelijke aspect van de Amerikaanse samenleving te begrijpen: hoe is het mogelijk dat Donald Trump het tot president kon schoppen?

Op zoek naar antwoorden, reisde Younge vorige zomer van de meest blanke staat van Amerika naar de meest zwarte staat: van Maine naar Mississippi. Die trip leverde onder andere een gefilmde confrontatie op met Richard Spencer, de voorman van de white supremacist Alt-right-beweging, berucht omdat hij zijn volgelingen regelmatig verwelkomt met de Hitlergroet. Tijdens het geladen interview vertelt Spencer dat de Afro-Amerikanen veel te danken hebben aan de slavernij en zegt hij dat Younge als zwarte nooit een echte Engelsman kan zijn. Het eindigt in ruzie, waarna het YouTube-filmpje wereldwijd gaat.

topics

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s