Vrouwen online ‘exposed’: ‘Bangalijsten zijn hierbij kinderspel’

Door: Anna Pruis, Nisrine Sahla en Roel van Niekerk‘Sletje dat ze is. Bel haar!’, staat onder een foto van een jonge vrouw met een doorschijnende broek, haar naam en telefoonnummer erbij. Het is één van de vele meisjes en vrouwen die exposed worden in groepen op de app Telegram. Ze worden ‘ontmaskerd’, omdat ze een kech zouden zijn: een hoer.

De gevolgen van dit exposen zijn groot. NOS Mashup keek ruim een week mee in dit soort Telegram-groepen en sprak met meerdere slachtoffers en exposers. “Mijn ouders werden op straat over mijn naaktfoto’s aangesproken”, vertelt een van de slachtoffers in de video hieronder.

De expose-groepen, met duizenden leden, hebben namen als 187 exposed snitches & bitches en hoofddoekjes18+. Je komt er alleen in als je de juiste link van iemand krijgt. Het voornaamste doel is vrouwen aan de schandpaal te nagelen, en dan vooral vrouwen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Onder de slachtoffers zitten ook minderjarigen.

“Als je al een klein beetje inkijk hebt of make-up op, word je al als hoer bestempeld”, zegt een slachtoffer, dat anoniem wil blijven. Maar soms is dat niet eens het geval en worden vrouwen als kech bestempeld omdat ze bijvoorbeeld iemand hebben afgewezen.

Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn, is onduidelijk. Maar in de week dat NOS Mashup op Telegram zat, zijn elke dag tientallen nieuwe namen, (naakt)foto’s of video’s en telefoonnummers gedeeld. “Iedereen in mijn omgeving wordt op dit moment exposed”, vertelt een slachtoffer.

nos

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s