Gevaarlijke confrontatie tussen VS en Rusland boven Syrië: Amerikaanse F-22’s vuren lichtkogels af

Door: Steven Ramdharie – Voor het eerst is het boven Syrië tot een zeer gevaarlijk incident gekomen tussen Amerikaanse en Russische gevechtsvliegtuigen. Twee F-22 Raptors, Amerika’s modernste jagers, vuurden lichtkogels af om de Russen te verjagen. Een van de Amerikaanse stealthvliegtuigen moest zelfs een ‘agressieve manoeuvre’ uitvoeren om een botsing met een Russisch toestel te voorkomen.

Bij de confrontatie in Oost-Syrië, die zo’n veertig minuten duurde, waren aan Russische zijde twee verouderde Su-25’s betrokken. Ook liet een modernere Su-35 zich zien die korte tijd achterna werd gezeten door de Amerikanen.

Het incident werpt een licht op de confrontaties die er zijn geweest tussen de luchtmachten van beide landen, sinds de Russische interventie in Syrië in 2015. De meeste waren echter niet zo dreigend en liepen met een sisser af.

Het Pentagon waarschuwde vrijdag dat een nieuw incident wel eens uit de hand zou kunnen lopen. Door de Russische interventie opereren gevechtsvliegtuigen van beide supermachten voor het eerst gevaarlijk dicht bij elkaar. ‘De grootste zorg van de coalitie is dat we een Russisch toestel neerschieten omdat zijn acties als een bedreiging worden gezien voor onze eenheden in de lucht en op de grond’, aldus de Amerikaanse luchtmachtwoordvoerder Damien Pickart over het incident van woensdag.

De Amerikaanse en Russische gevechtspiloten stonden toen oog in oog met elkaar bij Abu Kamal, een stadje aan de rivier de Eufraat vlak bij de Iraakse grens. De Amerikaanse luchtmacht voert veel bombardementen uit in het gebied op IS-kolonnes die gebruikmaken van de populaire Iraakse grensovergang bij Al-Qa’im.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s