‘De uitgemergelde stier is 2 jaar oud. Er zit geen grammetje vet of spier aan’

Door: Rick Aalbers – Een boer in het buitengebied van Winterswijk is bestraft voor ernstige verwaarlozing van zijn veestapel. Op het erf lagen twee dode koeien en een overleden kalf, het jongvee was sterk ondervoed, er stond een graatmagere stier in de stal en het vee had te weinig bewegingsruimte.

Dit meldt de Winterswijkse wijkagent Willem Saris, nadat de politie de boer donderdagavond voor het eerst controleerde. De controle ging vrijdag verder. De controle duurde de hele morgen.

Behalve de ernstige verwaarlozing, bleek ook de luchtkwaliteit slecht, had het vee te weinig licht in de stallen, en lag er op het erf daarnaast overal afval, variërend van betonblokken tot oude banden en ijzeren tanks.

‘Geen grammetje vet’

Maar het ergste waren de dieren er aan toe, vertelt Saris. ,,De stier in de stal is 2 jaar oud. Het moet dan al een flinke jongen zijn. Maar er zat geen grammetje vet of spier aan.’’ Hetzelfde gold voor het jongvee in de stallen, dat veel te weinig te eten kreeg. Het weiland leek bovendien meer op een modderpoel. De boer wordt met dwangsommen gedwongen zijn bedrijfsvoering te verbeteren. Zo moet hij zijn dieren goed voeden, hen medische zorg geven, zijn stallen beter inrichten en de troep op zijn erf opruimen. Hij krijgt wekelijks controle en als de situatie niet verbetert, gaat er een slot op zijn boerderij. Verder is proces-verbaal tegen hem opgemaakt vanwege dierverwaarlozing.

images

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s