Oud-taxichauffeur Ullah (27) wilde in de metro van New York zoveel mogelijk Amerikanen doden

Door: redactie Volkskrant – Drie dagen nadat de 27-jarige Akayed Ullah probeerde een bloedbad aan te richten in hartje Manhattan, wordt steeds meer bekend over zijn mislukte aanslagpoging. Wie is deze immigrant uit Bangladesh en waarom keerde hij zich na zes jaar verblijf in New York tegen de VS?

Ullah, die woensdag voor het eerst werd voorgeleid, had volgens de politie geen banden met terreurgroepen als Islamitische Staat (IS). Wel luisterde hij de laatste tijd steeds meer naar de preken van een radicale moslimgeestelijke uit zijn geboorteland.

De voormalige taxichauffeur veroorzaakte maandagochtend grote paniek in Manhattan toen hij zichzelf bij Times Square probeerde op te blazen met een zelfgemaakte bom. De aanslag in een corridor die de metro verbindt met een van de drukste busstations, mislukte omdat de bom niet afging.

Ullah zelf en drie omstanders raakten gewond. Sindsdien proberen politie en justitie zoveel mogelijk over deze ‘lone wolf’ te weten te komen. In zijn ziekenhuiskamer heeft Ullah ondertussen verklaard dat hij de aanslag pleegde om de VS te straffen voor de bombardementen op IS in Irak en Syrië. ‘Ik heb het voor IS gedaan’, zei hij tegen de politie. ‘Zijn motief is geen mysterie meer voor ons’, aldus officier van justitie Joon Kim.

Op de ochtend van de aanslag plaatste Ullah een bericht op zijn Facebook-pagina met de tekst ‘Trump, je bent er niet in geslaagd om je land te beschermen’. Door in de ochtendspits toe te slaan, aldus het OM, hoopte hij zoveel Amerikanen te doden. In zijn appartement in Brooklyn werden ook diverse anti-Amerikaanse teksten gevonden. Zo schreef hij in zijn paspoort ‘Oh, Amerika, sterf in je wraak.’ Verder is duidelijk geworden dat hij online propaganda las van IS.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s