Bijna 170 longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht

Door: Adrianne de Koning- Bijna 170 longartsen en het Longfonds sturen vandaag een brandbrief aan de Tweede Kamer. Het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht wordt volgens hen ‘ernstig onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht. ,,Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél’’, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

,,De schade aan de longen en het hart van vuile lucht is echt enorm’’, benadrukt longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, die het initiatief nam tot de brandbrief. ,,Met name onder niet-rokende vrouwen zien we bijvoorbeeld een bepaald type longkanker opkomen, dat er twintig tot dertig jaar geleden niet was.’’

Longkanker

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat luchtvervuiling in Nederland per jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden.

images

Lees verder

Advertenties

2 gedachten over “Bijna 170 longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht

  1. Tja,wat denk je van 8.000.000auto`s en 2.000.000 sccooters en bromfietsen.Vraag:Nog meer asfalt?
    Noch iets geks in dit land.Wat moeten we met 600.000 vierkante kilometer leegstaande kantoorruimte?Hebben we eigenlijk wel een overheid?

    Like

  2. En maar door willen blijven groeien…Misschien kunnen we ’t beter over een andere boeg gaan gooien; niet groeien maar krimpen, Lijkt mij een beter plan wil je ’t in dit land nog een beetje leefbaar houden. Maar we zijn al te ver heen vrees ik…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s