Gelijkheid tussen groepen is ondergeschikt aan gelijkheid tussen individuen

Door: Jurriaan Maessen – Er zijn twee scholen. Er is de school die zegt: “Er moet meer verbinding komen in deze almaar voortpolariserende maatschappij”. Deze school beschouwt de ‘gelijkheid’ als ultiem utopisch ideaal, en zelfs als iets dat van staatswege kan worden georganiseerd. Een ieder die de dingen niet uitsluitend vanuit die gelijkheid beredeneert is een te demoniseren beoefenaar van de haatspagaat, een baarlijke nazi, en elke poging de verstikkende consensus te doorbreken een cryptofascistische list bedoeld om de naoorlogse vrede te ondermijnen.

Er is deze school, jazeker.

En dan is er de school die zegt: “Het voortdurend benadrukken van gelijkheid is een dwaas en onnatuurlijk streven, even nastrevenswaardig in feite als een haatbaard in een kindercrèche, en minstens even schadelijk.” Gelijkheid- of beter: gelijkwaardigheid- is wat deze school betreft iets dat een ieder als vanzelf toekomt, en dus onmogelijk kan worden georganiseerd van boven- of buitenaf, met de benadrukking dat alleen maximale persoonlijke vrijheid hiervoor garant staat.

Eerstgenoemde school zegt dus: organiseren, laatstgenoemde zegt: realiseren. Een belangrijk verschil.

Sociaal contract

Ik ben in principe van die laatste school. Ik beschouw gelijkheid tussen groepen ondergeschikt aan de gelijkheid tussen individuen, of beter: gelijkwaardigheid in zoverre wenselijk dat zij tenslotte voert naar volwaardigheid, en iets dat nadrukkelijk niet wordt toegekend, laat staan op enige manier kan worden afgedwongen door middel van beleid.

tpo

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s