Onderzoeksraad voor Veiligheid komt met vernietigend rapport over consumentenvuurwerk

Door: Joost De Vries – Met het voorstel knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden betreedt de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevoelig politiek terrein, constateert Joost de Vries. Kan het een doorbraak zijn in deze loopgravenoorlog?

Pak niet de mensen die hechten aan een mooie vuurwerktraditie.’ Het VVD-Kamerlid Arno Rutte gooit vrijdagmiddag namens de grootste regeringspartij zijn kont tegen de krib. ‘Wat potjes en siertollen, dat zou einde oefening betekenen voor het consumentenvuurwerk.’

 

Elk jaar 500 gewonden

In het vrijdag verschenen rapport probeert de Raad de cijfers voor zichzelf te laten spreken. 4 januari 2017: een man in Meppel komt om het leven nadat vuurwerk in zijn gezicht ontploft. Oudejaarsdag 2013: zelfde verhaal, dit keer een man uit Medemblik. Nieuwjaarsdag 2011: een jongen uit Utrecht overlijdt door een vuurwerkbom, hij was omstander. 1 januari 2007: een bejaard echtpaar komt om nadat een vuurpijl naar binnen vliegt – hun huis brandt af.

Elk jaar zo’n 500 gewonden, drie tot vier keer meer vernielingen dan op Koningsdag, tien keer meer gemelde overlast, agenten en ambulancebroeders die hun leven niet zeker zijn, een schade van 14 miljoen euro aan particuliere eigendommen: ‘Oud en Nieuw is op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar’, aldus de raad die zo toewerkt naar de conclusie: verbied knalvuurwerk en vuurpijlen. Geen astronauten en duizendklappers meer, die vooral jongens verleiden tot knutselwerk en vuurwerkgevechten. Ook geen vuurpijlen, want te vaak ontploft de met kruit gevulde kop niet in de lucht, maar in een huiskamer of tussen omstanders.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s