De wereld na het touwtje uit de brievenbus

Door: Tonny van der Mee – Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (86) raakte Nederland een jaar geleden recht in het hart met een ontroerend pleidooi op televisie. Het was een aanklacht tegen het onderlinge wantrouwen en natuurvernietiging. Is er sindsdien wat veranderd?

Zeven minuten kreeg Jan Terlouw van het tv-programma De Wereld Draait Door. Zeven minuten om het Nederlandse volk toe te spreken, als cadeautje voor zijn 85ste verjaardag. Zeven minuten, die het midden hielden tussen de Zendtijd voor Politieke Partijen en de kersttoespraak van de koning. Terlouw ‘kaapte’ de camera, keek indringend bij 1,5 miljoen Nederlanders de huiskamer in en deed een emotionele oproep voor meer vertrouwen en een duurzame toekomst.

Zeven minuten die Terlouw afsloot met natte ogen. Dat begon ongeveer zo.

Terlouw: ,,Deze week was ik in de Drechtsteden, waar politiek en bedrijven nauw samenwerken. Zij onderschrijven voor honderd procent het manifest voor een duurzame toekomst, dat ik samen met tien politieke jongerenorganisaties heb opgesteld. Ik heb veel sprekers gehoord over initiatieven rond duurzaamheid.”

Terlouw is door het CPNB gevraagd om volgend jaar het Boekenweekessay te schrijven rond het thema natuur. ,,Dat komt misschien wel door mijn boodschap”, zegt hij.

,,Ik zie wel een groeiend bewustzijn. Mensen beseffen dat het klimaatprobleem oplosbaar is. Dat is niet vandaag of morgen opgelost. Het is een kwestie van osmose: het moet langzaam doorsijpelen. De politiek moet de leiding nemen en de maatschappij meekrijgen. Iedereen moet daaraan bijdragen. Dat proces moet versneld doorgaan. Mijn boodschap helpt daarbij een beetje.

images

Lees verder→

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s