De valse ‘verantwortungsethik’ van Anousha Nzume en de rest van Dipsaus-podcast presentatoren

Door: Ewout Oldenhuis – In het volle bewustzijn mij mogelijk schuldig te maken aan verschillende vormen van micro-agressie, triggering, whitesplaining, cultural appropriation, etc, heb ik toch wat bedenkingen weten te formuleren op de holle retoriek waar de dames van de Dipsaus0-podcast ons mee weten te verrijken. De steen des aanstoots was de volgende uitspraak (vanaf 5.45) :

“Wie bepaalt of het intimidatie was? Het slachtoffer, altijd de ontvanger. Niet de zender, net als met racisme. Het gaat niet om je intentie, fok je intentie.”

Gesinnungsethik en verantwortungsethik

Max Weber maakte in zijn boek Politiek als Beruf (1919) onderscheid tussen gesinnungsethik en verantwortungsethik. Waar de gesinnungsethik uitgaat van de intentie van een persoon om zijn handeling als goed of fout te kwalificeren, gaat het tweede begrip uit van het resultaat dat de handeling zelf teweegbrengt.

In het fragment gaan de dipsaus-dames in ieder geval bij racisme en seksisme (‘harassment’) uit van een verantwortungsethik, waarbij slechts het gevoel van het slachtoffer telt. Ook al had de (vermeende) dader geen enkele intentie met zijn daad, wanneer het slachtoffer dit zo ervaart dan is de dader per definitie schuldig. Dit is een enorm subjectieve voorstelling van zaken, die niet houdbaar is.

Een voorbeeld: u staat in de rij bij een supermarkt. Uw enige intentie is om zo spoedig mogelijk thuis te geraken, waardoor u een onbewust langdurige blik werpt op een ‘slachtoffer’ voor u in de rij, zodat u snel kunt anticiperen wanneer u aan de beurt bent. Of andersom, u staart in de ruimte, bezinnend op uw nadere taken die u gaat verrichten eenmaal thuis gearriveerd, waardoor u onbewust diegene zijn blik mijdt.

tpo

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s