Belgische minister vermoedt ‘systeem’ achter aanhoudende Brusselse rellen

Door: Leen Vervaeke- Voor de derde keer in twee weken tijd is Brussel geteisterd door rellen. Zaterdag liep een betoging tegen slavernijpraktijken in Libië uit de hand, toen een dertigtal jongeren zich met stenen en stokken op winkels en auto’s stortte. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vermoedt dat er ‘een systeem’ zit achter de reeks gewelddadigheden.

De rellen van afgelopen zaterdag vonden plaats in de chique Louizalaan, een winkelstraat waar alle dure kledingmerken bijeenzitten. Enkele deelnemers aan een betoging op een nabijgelegen plein trokken naar de winkelstraat en richtten er vernielingen aan. Daarbij werden vijf winkels en tien auto’s beschadigd, aldus Het Laatste Nieuws. Één agent raakte zwaargewond.

Systeem

Op zich zijn dergelijke geweldsuitbarstingen in Brussel geen ongewoon fenomeen. De Belgische hoofdstad telt, met al zijn internationale instellingen, ieder jaar meer dan 900 betogingen. Daarvan lopen er ieder jaar enkele uit de hand. ‘In 99,8 procent van de gevallen slagen we erin dat ordentelijk te laten verlopen’, aldus Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel. ‘In 0,2 procent van de gevallen loopt het verkeerd.’

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s