We vergeten ze makkelijk, maar Partij voor de Dieren is ons grootste politieke exportproduct

Door: Ariejan Korteweg – Het is in Den Haag moeilijk om scherp te stellen op de Partij voor de Dieren. Vreemd eigenlijk. Ze hebben vijf zetels: meer dan allerlei kruimelpartijen die er desondanks in slagen veel herrie te maken. Genoeg om te regeren bovendien.

Toch hoor je nooit iemand over mogelijke regeringsdeelname van de Dieren. Je kan sowieso gemakkelijk vergeten dat ze er zijn. Geen mislukte filibusters, geen schelddialogen met de Kamervoorzitter, geen parmantige exercities als exterieur parlementair geweten.

Het is al lastig genoeg fatsoenlijk vast te stellen of de PvdD’ers nu eigenlijk links of rechts zijn. Dat komt doordat ze in een andere dimensie verkeren. Wat ze daar in het vizier hebben is een gebied ver achter de horizon van het Binnenhof, waar mens, dier en wereld in harmonie verkeren. Daar moeten we heen, anders loopt het slecht met ons af. Op weg naar dat doel zijn er soms praktische kwesties die raakvlakken hebben met de Haagse werkelijkheid, zoals megastallen, veetransporten en landbouwgif. Meer dan incidenten zijn dat niet, want het gaat hen om de lange termijn.

Het voornaamste middel om die betere wereld te bereiken heet krimp – bij eindige bronnen is oneindige groei niet mogelijk. Een begrip dat zo ver afstaat van alles waar de Haagse politiek in gelooft, dat de Dierenparlementariërs hun spreekbeurten doorgaans zonder interrupties kunnen afwerken.

volkskrant2

Lees verder

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s