Stop de terreur der gekwetsten

Door: Roderick Veelo – De geluidsopname is huiveringwekkend. De jonge Canadese docente Lindsay Shepherd zit voor een universiteitscommissie en wordt verhoord. Er is geklaagd over haar les. De commissie zegt vertrouwelijk te moeten houden om hoeveel klachten het gaat en hoe de klacht precies geformuleerd is. Het enige wat gezegd wordt, is dat een video tijdens haar les een of meerdere studenten gekwetst heeft.

De commissie houdt de docente daar verantwoordelijk voor en herinnert haar aan een nieuwe wet die in Canada gender-identiteit beschermt. Wie geen of te weinig rekening houdt met iemands sekse – bijvoorbeeld via taal – brengt de ander in onveiligheid. Zo is de redenering.

Door het tonen van de video is onveiligheid ervaren en Lindsay Shepherd moet daarvoor op het matje komen.

Dat onveiligheid of kwetsen niet haar bedoeling was, doet voor de commissie niet ter zake. “Je intenties kunnen goed zijn, maar wat telt is het effect dat ze hebben”, zegt een van de commissieleden.

De anonieme klacht, de druk van de ondervraging en het failliet van haar bedoelingen breken Lindsay Shepherd.

“Is het mijn taak leerlingen op een universiteit te beschermen tegen wat zich in de maatschappij afspeelt?”, vraagt zij door haar tranen heen. Dan concludeert Shepherd: “Ik kan het niet helpen als anderen zich onveilig voelen door lesmateriaal.” Maar dat pikken de ondervragers niet: “Denk jij dat dit jouw zaak niet is?”

rtlz

Lees verder

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s