Opinie: Malaise waarin Merkel zich bevindt is het gevolg van typische Duitse angst

Door: Henri Beunders – De Duitse economie roeit al sinds 2009 onafgebroken, nog even en het is de langste ‘boom’ sinds 1945. En toch is de malaise waarin Merkel zich nu bevindt het gevolg van angst, dat zo typisch Duitse woord, de heftigste van alle emoties.

Angst was de doorslaggevende factor tijdens hét besluit in de vluchtelingencrisis van september 2015: grenzen open of grenzen dicht? De angst van Merkel was dat het met geweld tegenhouden van vluchtelingen aan de zuidgrens beelden zou opleveren die van de Duitsers wéér nazi’s zouden maken. Dat beeld hadden de Grieken tijdens de schuldencrisis ook al graag verbreid.

Naziverleden

De ‘Willkommenskultur’ voorkwam die akelige tv-beelden, Merkel werd Time’s ‘Person of the Year’. In januari 2016 zei, tijdens de jaarlijkse Auschwitz-herdenking in de Bondsdag, de Amerikaanse overlevende Ruth Klüger (84) dat het land dat voor de grootste misdaad van de 20ste eeuw verantwoordelijk was geweest, nu ‘de bijval van de wereld had verdiend dankzij de open grenzen’. Alle parlementariërs verhieven zich uit hun zetels om te applaudisseren, in feite dus ook voor zichzelf.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s