Commissaris Boutonnet was nummer 63: aantal zelfmoorden bij Franse politie stijgt weer

Door: Peter Giesen – Commissaris Antoine Boutonnet, voormalig hoofd bestrijding voetbalvandalisme, trok zich zondag terug in het kantoor van de gendarmerie in de Parijse voorstad Issy-les-Moulineaux, waar hij zich met zijn dienstwapen doodschoot. Diezelfde dag hing een kapitein van de politie zich op in het Bois de Vincennes in Parijs. En pleegden nog eens drie Franse agenten elders zelfmoord.

Sinds begin dit jaar hebben al 63 Franse politiemensen zelfmoord gepleegd. Daarmee wordt de piek van 2014 benaderd, toen 85 politiemensen een einde aan hun leven maakten. In 2015 en 2016 waren de cijfers lager. Wellicht wierp een actieplan tegen zelfdoding zijn vruchten af, maar het is ook mogelijk dat politiemensen na de aanslagen van 2015 extra gemotiveerd waren.

Volgens Yves Lefebvre van de bond Unité-SGP Police FO is de afgelopen jaren een zware wissel getrokken op de politie, door de strijd tegen de terreur en het bewaren van de orde tijdens demonstraties en evenementen als het Europees Kampioenschap voetbal in 2016. ‘Er zijn 50 duizend politiemensen die slechts een keer in de zes weken een weekend vrij hebben’, aldus Lefebvre in Le Monde.

volkskrant2

Lees verder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s