De samenleving moet geopereerd worden

Door: Henk Witte  –  Men blijft kiezen voor een samenleving die niet ten dienste staat van de mens, maar waarin de mens een instrument is voor de instandhouding van die knellende structuren.

De burger weet zich dagelijks geconfronteerd met de onmacht van de politiek om daadwerkelijk iets aan al die onrechtvaardige oneffenheden te doen. Alles wat de verschillende partijen voor staan blijft beperkt tot rommelen in de marge, zonder dat wezenlijke oplossingen worden aangedragen voor de overspannenheid waarin onze samenleving verkeert en meer en meer komt te verkeren, terwijl m.i. het verlangen naar een totaal andere inrichting van de maatschappij groot is. Een inrichting waarin welzijn belangrijker is dan welvaart, waarin groei niet het uitgangspunt zou moeten zijn, maar bestendiging. Sociaal geneeskundige Reinier van Eijk zegt hierover: ‘Die economische groei als centrale waarde leidt tot tijdgebrek en tempodwang. Flexibilisering van arbeid en de toename van de 24-uurseconomie betekenen een extra last voor het individu.’

We zouden dus toe moeten naar een samenleving waarin onthaasting de kans krijgt en de toenemende stress wordt ingedamd. Een samenleving waarin zenuwinzinkingen en burn outs niet meer de ziektes van de tijd zijn, waarin we niet langer knettergek worden van de formuliertjes, loketjes, een overvloed aan regels, kleine lettertjes, frustrerende wachttijden, slome of niet goed functionerende ambtenarij. Een samenleving die niet langer door zijn ingewikkelde structuren de afstand tussen de zwakkere en sterkere en tal van andere misstanden in stand houdt, geen samenleving waarin mensen het tempo niet meer kunnen volgen en het door o.a. de digitalisering af moeten laten weten.

joop.nl

Lees verder

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s